http://napidoktor.hu/content/uploads/napiotthon/pal%C3%A1nta.jpg

Fontos a kiültetés időpontjának kiválasztása. A tavaszi fagyok veszélyt jelentenek palántáinkra, ezért ajánlják a kiültetést a fagyosszentek utánra időzíteni. Az erős napfény ugyanúgy problémát jelenthet a fiatal növényeknek, ezért szoktatni kell őket.

 

4-5 napig a szabadban, védett helyen kell őket edzeni, hideg éjszakákon védett helyre állítani. Árnyékoló háló vagy hideg esetén fátyolfólia segítheti a szoktatást.

A végleges helyre való ültetést lehetőleg késő délután végezzük, a legjobb borús időben.

A palánták ültetéséhez gondosan elő kell készíteni a talajt. Az ágyás talajára szórjuk ki, majd dolgozzuk be ásással a komplex műtrágyát és a talajfertőtlenítő szert, majd gereblyézzük el a földet simára, apró morzsásra.

Az ültetés mélységét a növény fajtája határozza meg, a paradicsomot például mélyebben célszerű ültetni, mert a földbe kerülő szárrész is legyökeresedik és ez növeli a várható termésmennyiséget. A paprikákat nem szabad túl mélyen ültetni, olyan mélyen kerüljenek a palánták a földbe, hogy földlabdájuk egy centi vastagon legyen takarva.

 A palántázás utáni beöntözés még a palánták meglankadása előtt történjen meg. Az iszapolás szerű jó beöntözés még akkor is fontos, ha a palántázást zuhogó eső követi.

Mentés