Az időjárás melegedésével megjelennek a rovarkártevők is kertjeinkben. Legnagyobb számban a levéltetvek különböző fajai támadják meg növényeinket. Egy év alatt 10-12 nemzedékük is kialakulhat, ezért szinte egész tenyészidőszak alatt oda kell figyelni rájuk.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/9a/29/33/9a29330a9feaa4ccd709eaac84ee5daf.jpg

 

A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetjük meg őket először. Szívogatásuk nyomán a levelek torzulnak, nem tudnak növekedni a hajtások, és így terméskiesést okoznak. Nagy veszélyt jelentenek azzal is, hogy több 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nem tudunk hatékonyan védekezni!

A tetvek változatos formában és színekben jelentkeznek növényeinken. Vannak olyan levéltetű-fajok, melyek csak egy növényfajon élnek (például a rózsa levéltetű), de számos levéltetű-faj egyedei migrálnak, azaz vándorolnak növényről növényre. Ez utóbbiak több növényfajon is élhetnek és mindig a legzsengébb növényi részeket keresik, és azokra telepednek. A legismertebb a zöld őszibarack-levéltetű, melynek több mint 400 gazdanövénye van, legtöbb dísznövényünket is ezek károsítják. Almafáinkon a zöld alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű, a cseresznyén és a meggyen a fekete cseresznye-levéltetű okoz kárt. Jelentős kártételt okoz a levélpirosító ribiszke-levéltetű is. A szilván a nehezen pusztítható sárga szilva-levéltetű található.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/f6/32/2e/f6322ed46703c145070b643224b06ce3.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/a4/e7/93/a4e79363948f28d4d6827b343923217a.jpg

A sárga szín vonzza a levéltetveket, ezért jól működik ellenük a sárga ragacsos színcsapda: sárga színű, tartósan ragadós felületű lapok, melyeket a növények lombjára javasolt kifüggeszteni. Már akkor jelzi a levéltetvek jelenlétét, amikor a növényen még nem vesszük észre meghúzódó egyedeit.

Levéltetvek jelenlétére utal a növényeinken látható hangyák tömege, melyek terjesztik a tetveket, és fogyasztják azok ürülékét, a mészharmatot. Ezen a mészharmaton telepszik meg egy gomba is, a korompenész, amelytől feketévé válnak a hajtásvégek, ezért nem tudnak fotoszintetizálni.

A levéltetvek ellen leghatékonyabban úgy tudunk védekezni, hogy egy felszívódó szert összekeverünk egy érintőlegesen ható készítménnyel. Amíg a felszívódó szerek hatástartamot adnak, addig a kontakt készítmények drasztikusan pusztítanak, és megakadályozzák a szerekkel szembeni ellenálló képesség kialakulását.

Felszívódó szerek a MOSPILAN, a SPILAN és a jól ismert PIRIMOR. Ezek közül kell kombinálni egyet a DECIS, a KARATE, vagy a SHERPA közül valamelyikkel. A Pirimor csak a levéltetveket pusztítja, így a hasznos rovarokat kíméli. A Teppekinek nagyon hosszú a tartamhatása , használata után nem táplálkoznak tovább a tetvek, és ezért éhen halnak.

Az egymást követő permetezések alkalmával célszerű más-más szerkombinációt alkalmazni, hogy véletlenül se alakuljon ki a rovarok ellenálló képessége a készítményekkel szemben.

Mentés