Kókusztégla

A kókusztégla egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a zöldségtermesztésben, mind pedig a dísznövénytermesztésben.
A kókusztégla tulajdonképpen préselt kókuszrost, melynek számos olyan tulajdonsága ismeretes, ami miatt egyre többen döntenek a használata mellett. Míg korábban a tőzeg volt az az anyag, melyet sokan talajjavításra használtak, ma már egyértelműen a kókusztégla, illetve a kókuszrost vette át a helyét. A tőzeg is sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ám nehezen bányászható, és emellett költségesebb is. A kókusztégla ára megfizethetőbb, mely népszerűségének egyik oka.

Képtalálat a következőre: „kókuszrost tégla”

 

A kókusztégla mellett a kókuszrostot kókusz paplan alakjában is használják.
A kókusztégla, mivel a kókuszrost préselt változata, vízzel felöntve egy nagyon jó minőségű termőföldet nyerhetünk.
Az így kapott föld mind önmagában, mind pedig más típusú földekkel együtt is nagyon eredményesen alkalmazható.
A kókusztégla környezetbarát tulajdonságáról is ismert, hiszen a kókuszdió egyik mellékterméke, valamint többször is használható. Szintén az újrafelhasználásának köszönhető egyrészt az is, hogy költséghatékonyabb megoldást jelent.

A kókuszrost a tőzeghez hasonlóan rostos szerkezetű, melynek köszönhetően jó a szellőssége, valamint nagymennyiségű vizet tud felvenni és tárolni. Szintén a jó légáteresztő képességének tudható, hogy nem penészedik. A kókusztégla eredeti súlyának 7-8 szorosát tudja felvenni a vízből, így akár egy kisebb nagyságú kókusztéglából is nagyobb adag termőföldet nyerhetünk. A kókusztégla vízzel való érintkezése előtt éppen ezért érdemes egy nagyobb vödröt készíteni. A kókusztégla vásárlás során többféle nagyságú kókusztégla közül is választhatunk, ám javasolt figyelembe venni, hogy majd meg fog dagadni.

A kókuszrost a kókuszdió héjának külső rétege. A tőzeghez hasonló szálas szerkezete miatt széleskörűen alkalmazott termesztőközeg: A kókuszrost képes felvenni és megtartani a saját tömegénál nyolcszor (jelen esetben 4 liter tápoldatot) nagyobb mennyiségű vizet, és hosszú időn át képes eltárolni azt. A rostok közötti űr jó szellőzést biztosít. Mivel élettelen szerves anyag, nem hajlamos penészedésre.
A legtöbb talajművelési módban felhasználható, egyedüli közegként, vagy talajkeverékek feljavítására is. Külön víztározó rétegként is kihasználhatóak előnyös tulajdonságai.

tulajdonságok:

 • mosott
 • 650 gr- os tégla 10 x 7 x 20 cm
 • Vezetőképesség < 0,6 ms/cm2 alatt
 • Préselési arány: 1:5
 • Rostok hossza: < 4 mm
 • Nedvességtartalom: < 20%
 • pH: 5,5- 6,5
A kókuszföld kedvező tulajdonságai:
 • korlátlan ideig tárolható a kókuszkocka,
 • újra ültethető,
 • kártevőktől mentes,
 • 100%-ban természetes,
 • vegyszerektől mentes termék.
Kókuszföld: szárított, préselt kókuszdiórost a virágföldek legújabb generációja. Minden növény számára ajánlott, gyors gyökeresedés, kevesebb öntözést igényel.
 
Szállítása: ennek a "földnek" a szállítása könnyű, mivel 1 db tégla súlya nem sokkal több, mint félkiló.
 
Elkészítése: hogyan lesz a kókusztéglából kókuszföld? Egy kókusztéglához csupán egy 10-12 literes vödör és 4 liter víz kell.