Kabakosok károsítói

Az itt felsorolt cikkek a betegségek könnyebb felismerését szolgálják.

 

A cikkben szereplő növényvédőszerek csak tájékoztató jellegűek. Jogszabályi változások miatt esetenként már nem elérhetőek!

 

Bővebb tájékoztatásért és segítségért kérje szakképzett eladónk segítségét üzletünkben! 

 

  

Dinnye, uborka fenésedés (Kertész) Colletotrichum orbiculare (D)

Gazdanövény: Cucumis nemzetség valamennyi termesztett változata (uborka, dinnye, sütőtök)

 

Lisztharmat (Forrás Szépzöld.hu)

Kezdetben leginkább a leveleken fordul elő a lisztszerű bevonattal jelentkező, külső élősködő gomba (kivéve a paprika lisztharmatot, ami valódi belső élősködő!), mely súlyos fertőzés esetén a virágokat és termést is hasonló tünetekkel károsíthatja.

Lisztharmat  Lisztharmat
 

Peronoszpóra 

(Forrás : Kwizda – Szépzöld.hu)

Peronoszpóra  Peronoszpóra  Peronoszpóra

Elsősorban a leveleken, kezdetben annak színén, olajfolt szerű tünetekkel induló gombafertőzés, mely idővel a levél fonákon szürkés foltként terjed. Ha ekkor nem történik védekezés, elhatalmasodik és az egész levél beszárad, majd elhal.

Alternariás, szeptóriás levélfoltosság (Forrás Szépzöld.hu)

Az alternáriás levélfoltosság tünetére a levél színén apró tűszúrás szerű pettyből induló, majd koncetntrikus körökben terjedő, „céltáblára” emlékeztető, váltakozó világosabb és sötétebb barnás folt jellemző. Paprika esetében a termésen is megjelenhetnek a tünetek, sőt, a magházpenészt is az alternária okozza.

A szeptóriás levélfoltosság elsősorban az idősebb leveleken jelentkezik, szétszórtan, apró méretű, kerekded, sötétszürke vagy fekete foltokkal.

Alternariás, szeptóriás levélfoltosságAlternariás, szeptóriás levélfoltosságAlternariás, szeptóriás levélfoltosságAlternariás, szeptóriás levélfoltosságAlternariás, szeptóriás levélfoltosság

Uborka mozaik vírus Cucumber mosaic virus (CMV)

Gazdanövények: ƒ Sárgadinnye ƒ Görögdinnye ƒ Uborka ƒ Tökfélék ƒ Paradicsom ƒ Gyomnövények ƒ Dísznövények ƒ stb. (700 faj!)