Almatermésűek károsítói

Az itt felsorolt cikkek a betegségek könnyebb felismerését szolgálják.

 

A cikkben szereplő növényvédőszerek csak tájékoztató jellegűek. Jogszabályi változások miatt esetenként már nem elérhetőek!

 

Bővebb tájékoztatásért és segítségért kérje szakképzett eladónk segítségét üzletünkben! 

 

  

Gyomszabályozás 

(Forrás : Kwizda – Szépzöld.hu)

 

Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A körtelevélbolha

 

A körtelevélbolha elleni védekezés a körtefán áttelelő kifejlett alakjai elleni tél végi lemosó permetezésre alapoz. Erre a célra engedélyezett szerek: Agrokén, Agrol plusz, Drip-plusz, Nevikén, Vektafid R. A levélbolhák egy része a lehullott leveleken telel át, ezeket a leveleket vagy a talajba kell forgat vagy összegyűjteni és megsemmisíteni.

Körterozsda

 

 

Körterozsda betegség fertőzte levelei láthatók a képen. A kórokozó gomba sok fejlődési alakot fejleszt, a jelenlegi a legfeltűnőbb, és már júniustól megjelenik a leveleken, akkor még kisebbek a foltok. Körte mellett az örökzöld boróka fajokat is megfertőzi, és azok lassú pusztulását okozza.

Bimbólikasztó bogár (Forrás : Kwizda – Szépzöld.hu)

 

Bimbólikasztó bogár Bimbólikasztó bogár Bimbólikasztó bogár

A virágrügyek nem nyílnak ki, bimbóban maradnak, belsejükben sárga lárva, ill. báb található, a bimbó belseje ki van rágva. A bimbólikasztó bogár a fatörzs repedéseiben telel át, márciusban a nyíló rügyeken táplálkozik, majd a nőstények lerakják tojásaikat a virágrügyekbe. A lárvák okozzák a fő károkat a rügyekben, majd bebábozódnak és a kifejlett bogarak pedig elhagyják a kirágott rügyeket.

Almamoly 

(Forrás : Kwizda – Szépzöld.hu)

 

Almamoly Almamoly Almamoly

A termésünk jelentős részét károsíthatja. A lepke hernyója által rágott termések lehullnak. A kis barna fejű hernyó a magházat rágja szét. A hernyók a törzs repedésiben telelnek, bebábozódnak, majd a barna színű lepkék májusban rajzanak és elkezdik lerakni tojásaikat a gyümölcsökre. A hernyók berágnak a gyümölcsbe, azután a lárva elhagyja a gyümölcsöt. Az almamolynak különösen az augusztusban rajzó második nemzedéke okoz nagy károkat, amikor a hernyók az éppen érő gyümölcsbe fúrnak bele.

Moníliás gyümölcsrothadás (Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

Moníliás gyümölcsrothadásMoníliás gyümölcsrothadásMoníliás gyümölcsrothadás

 

A gomba a gyümölcsöt támadja meg. Koncentrikus kör alakú, sárga, növekvő rothadó foltok jelennek meg a terméseken, melyek érintkezve átterjednek egyik gyümölcsről a másikra. A betegség terjedését a szél segíti. A beteg gyümölcsök lehullnak, vagy gyümölcsmúmiák alakulnak ki.

Almalisztharmat (Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

 

AlmalisztharmatAlmalisztharmatAlmalisztharmat

A gombával fertőzött hajtások és rügyek szürkések, szárazak, már télen látszik a kártétel. A tavaszi kihajtáskor azonnal megjelenik a lisztszerű bevonat a fa levelein és virágain, majd ezek elszáradnak, a hajtások deformálódnak, csenevésszé válnak. A gyümölcsök is fertőződhetnek. A gomba a már megfertőzött rügyekben telel át.

Almafélék ventúriás varasodása (Forrás - Kwizda - Szépzöld. hu)

Almafélék ventúriás varasodásaAlmafélék ventúriás varasodása

 

 

A varasodás az almástermésűeket támadja, a lombozatot és a termésünk jelentős részét is megkárosíthatja. Meleg, csapadékos időben terjed a leginkább. Apró barnás foltok jelennek meg a leveleken, melyek egyre nagyobbak lesznek, és a levélzet idő előtt lehullhat. A gyümölcsökön kicsi szürkés pontok, majd egyre nagyobb foltok jelennek meg, a gyümölcsök torzulnak, parásodnak. Körtén a hajtások is veszélyben vannak a varasodástól. A betegség a lehullott levelekben telel át.

Erviniás elhalás/tűzelhalás ( Forrás - Kwizda - Szépzöld.hu)

Erviniás elhalás/tűzelhalásErviniás elhalás/tűzelhalásErviniás elhalás/tűzelhalás

 

A tűzelhalás az egész fa létét veszélyeztetheti! A tünetek a virág vizenyősödésével, majd a fertőzés előrehaladtával a hajtások „pásztorbot”-szerű görbülésével, elhalásával jelentkeznek. A termés mumifkálódik, az ágakon rákos sebek alakulnak ki, később a fertőzött fákon tűz perzseléséhez hasonló tünetek láthatóak. A tűzelhalás baktériuma a rákos sebekben a fa felületén, rügypikkelyek között telel át, és nyálkacseppek formájában kerül a felszínre. A későbbi hajtásfertőzéshez mindig valamilyen sebzés kell, ez előfordulhat viharos szél, homokverés, jégverés és súlyos rovarkártétel után. E sebeket lehető legrövidebb időn belül le kell zárni!