Bogyósok károsítói

Az itt felsorolt cikkek a betegségek könnyebb felismerését szolgálják.

 

A cikkben szereplő növényvédőszerek csak tájékoztató jellegűek. Jogszabályi változások miatt esetenként már nem elérhetőek!

 

Bővebb tájékoztatásért és segítségért kérje szakképzett eladónk segítségét üzletünkben! 

 

  

Ribiszkében a levélpirosító és a kis ribiszke-levéltetû, köszmétében pedig a hajtászsugorító köszméte-levéltetû okoz a hajtásokon jellegzetes levéldeformácót szívogatásuk által. Gyors felszaporodásuk miatt folyamatosan célszerû figyelni betelepedésüket. A permetezést márciusban az elsô ôsanyák, késôbb pedig az elsô levéltünetek megjelenésekor kell elvégezni Karate Zeon 0,2 l/ha-os dózisával. Kisebb felületre készítsünk 0,02%-os permetlevet (pl. 20 liter vízben 4 ml Karate Zeon).

 Levélpirosító levéltetű

Köszmétearaszoló Jelentős termésveszteség a lombkárosítás miatt Lombfelület pusztulása miatt a termésfejlődés leáll, kényszerérett, fogyasztásra alkalmatlan lesz 2 x 4 cm, jún-augban van 2 cm N=1, T=lárva lehullott levél közt Ősszel lyuggat, Tavasszal jún-ig tarra rág

 

Üvegszárnyú ribiszkelepke 1-1,4 cm hosszú

Elhúzódóan május végétől augusztus közepéig is rajzik Kaliforniai pajzstetű mellett a legelterjedtebb kártevő

 

Málna-vesszőszúnyog

Legjelentősebb málna kártevő báb a talajban málnaszár tövénél Lárva: 3 mm, narancssárga, lapos testű, mindig csoportosan -

A lárvák a málnaszár felrepedő kérge alatt bújnak meg,

-A kéreg alatt lilásbarna, gyakran besüppedő foltok, szövetelhalások látszódnak. -A lárvák táplálkozásukkal roncsolják a szöveteket,

 

A szamóca egyik legveszélyesebb kártevôje a szamócaatka. Szívogatásának hatására a fiatal levelek torzulnak, elszínezôdnek, elmarad a terméskötôdés, a virágzat és a termés elkorcsosodik. Kártételével jelentôs termésveszteséget okoz.

 

Mikoszferellás levélfoltosság 1-4 mm átm. Liláspiros szegély Kifehéredő közép Foltban fekete pontok

Mikoszferellás levélfoltosság Diplokarponos levélfoltosság 6-10 mm átm. Ibolyásvörös, bordó Nem fehéredik ki a folt közepe Foltban szintén fekete képletek

Diplokarponos levélfoltosság

A szamóca mikoszferellás levélfoltosság

A köszméte legjelentősebb károsítója az amerikai lisztharmat gomba (kórokozó neve Sphaerotheca mors uvae), mely a hajtások mellett a növény legfontosabb részét, a termését teszi tönkre.

 A betegség közel 100 éve került be az országba, már akkor súlyos pusztítást okozott a köszméte állományokban. Ismert, elterjedt betegség. Megfertőzi a piros- és a feketeribizkét is.

Elpusztítja az egres (köszméte) termését a liszharmat

A málna botrítiszes betegsége: Levelet, virágot, sarjhajtást, éretlen és érett termést támad, vessző és rügypusztulást idéz elő.