A szőlő károsítói

Az itt felsorolt cikkek a betegségek könnyebb felismerését szolgálják.

 

A cikkben szereplő növényvédőszerek csak tájékoztató jellegűek. Jogszabályi változások miatt esetenként már nem elérhetőek!

 

Bővebb tájékoztatásért és segítségért kérje szakképzett eladónk segítségét üzletünkben! 

 

  

Gyomszabályozás ( Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

 

Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

Tarka szőlőmoly (Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

 

Tarka szőlőmolyTarka szőlőmoly

Az első nemzedék hernyói virágokat, virágzatokat rágnak meg, és szőnek be. A második nemzedék hernyói a bogyókba rágnak bele, csak a magot és héjat hagyják meg belőle.

Szőlőilonca (Forrás - Kwizda - Szépzüld.hu)

SzőlőiloncaSzőlőilonca

 

A hernyó megfúrja, kiodvasítja a rügyeket, így azok nem tudnak kihajtani, majd az egyre növő hernyó a leveleket, fürtöket rágja és szövi be. Jelentős termésvesztést is okozhat, mivel a rügyek és levelek nagy része elpusztulhat. A hernyó a kéreg repedéseiben telel át, rügyduzzadástól károsít. A kifejlett lepkék július-augusztusban rajzanak.

Szőlő-gubacsatka (Forrás : Kwizda - Szépzöld.hu)

 

Szőlő-gubacsatkaSzőlő-gubacsatka

A rügyekben telelő atkák szívogatásának hatására ezekből a rügyekből deformálódott levelek fejlődnek. Később a levelek színén dudorok jelennek meg, ezek fonáki részen pedig fehér, majd barnuló sűrű szőrképletből álló nemezes fonatok alakulnak ki. Súlyos fertőzés esetén a hajtások növekedése leáll, a levelek pedig elpusztulnak.

Szőlő-levélatka (Forrás - Kwizda - Szépzöld.hu)

 

Szőlő-levélatkaSzőlő-levélatka

A levélatkák kártétele hatására a hajtások gyengén fejlődnek, rövid szártagúak lesznek, súlyos kártétel esetén a hajtások le is száradnak. A levelek hólyagosodnak, a hólyagok a levél színén elbarnulnak, de a fonáki részen zölden maradnak.

Szőlő botritisz (Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

Szőlő botritiszSzőlő botritisz

 

Az elhalt növényi részekből táplálkozik, csapadékos az időjárásba a gomba az egészséges részeket is megtámadja. A virágrügyeket fertőzve azok elpusztulnak, a fertőzött fürtök bogyói lehullnak. Nemesrothadás következik be, ha az érett bogyót fertőzi a botritisz. A gomba az elhalt egyéves vesszőkön telel át, innen indul a fertőzés tavasszal párás, csapadékos időjárá ban.

Szőlőorbánc (Forrás : Kwizda- Szépzöld.hu)

Szőlőorbánc  Szőlőorbánc  Szőlőorbánc

 

A betegség csapadékos időben a fiatal leveleket támadja meg. Május végétől a levél erek által határolt foltok jelennek meg az alsó leveleken, melyek a fehér szőlőkön zöldessárga, a piros bogyójú fajtákon pedig pirosas színt öltenek. A beteg részek elhalnak, a levelek nagy része is lehullhat. A gomba a lehullott beteg leveeken telel át, innen fertőz a felverődő csapadék segítségével.

Szőlő lisztharmat

(Forrás : Kwizda – Szépzöld.hu)

Szőlő lisztharmatSzőlő lisztharmatSzőlő lisztharmat

A szőlő egyik legveszedelmesebb betegsége, minden zöld növényi részt károsít, a leveleken, hajtásokon, bogyókon és a fürtkocsányokon is megjelenhet. A fehéres hamuszerű bevonat a levelek színét, fonákát is ellepheti. Meleg nyári időszakban, harmatos éjszakák után a betegség gyorsan terjed, a fertőzött bogyók felrepednek, „sérvesek” lesznek, majd elrohadnak, vagy kiszáradnak. A beteg hajtásokon lilás foltok jelennek meg. A betegség a fertőzött rügyekben és a tőkén telel át, és májusban láthatóvá válik a fiatal hajtásokon, leveleken a lisztes bevonat.

Szőlő peronoszpóra (Forrás Kwizda - Szépzöld.hu)

Szőlő peronoszpóraSzőlő peronoszpóraSzőlő peronoszpóra

 

A szőlő legveszélyesebb kórokozója, mely csapadékos időjárásban járványszerűen jelentkezik. A fiatal levelek csúcsán „olajfoltok” jelennek meg, melyek fonákán penészgyep alakul ki, majd ez ellepi a virágokat, bogyókat is. A bogyók megtöppednek, barnáslila színt öltenek, és rothadásnak indulnak, vagy leperegnek. A gomba a beteg lehullott levelekben, bogyókban telel át, onnan fertőz a vízcseppek és a szél segítségével.